Späť na blog
Vzdelávanie

Marek Chrenko - nový lektor v Skillmea

Skillmea
20.12.2016
4 minúty čítania
Marek Chrenko - nový lektor v Skillmea
Marek je bývalý programátor, ktorý sa v súčasnosti venuje grafike a webdesignu. K programovaniu a web stránkam sa dostal už na strednej škole a takýmto spôsobom si privyrábal, pokiaľ neskončil školu a nenastúpil do zamestnania. Momentálne žije na „voľnej nohe“ a zaoberá sa grafikou a tvorbou videí.
Pri svojej práci prenikol do „pozadia“ fungovania najnovších programov a rozhodol sa, že pomôže začiatočníkom v chápaní fungovania programov nie na teoretickej rovine, ale hlavne v praktickej .. tak aby tieto vedomosti mohli využiť vo svojej práci! 
Prečítaj si rozhovor s Marekom a ak ťa niečo zaujíma, napíš svoju otázku do komentára.
Marek, ako si sa stal grafickým dizajnérom? 
Ešte na strednej škole som robil webstránky pre klientov, takže keď som sa chcel pochváliť svojou robotu, tak museli tie weby aj nejako vyzerať. Teda som sa musel naučiť aj trošku tomu designu a potom to už šlo :) Dôležité je nezaspať na vavrínoch a stále sa učiť. Trénovať, trénovať, trénovať. Nikdy nič nebude dokonalé ale dá sa aspoň priblížiť k dokonalosti tréningom. A ja som sa snažil toho držať. Trénoval som rôzne postupy, niektoré boli dobré, niektoré nie .. Všetko je o testovaní a potom to človek ako keby chytí do ruky. Kedysi by som nepovedal že zo mňa bude grafik, dizajnér ale niekde hlboko v sebe má človek v sebe zákódovaný ten zmysel pre dizajn .. len to treba vzbudiť :)
Ako by si opísal svoj prístup k dizajnu? Kto alebo čo ťa najviac ovplyvnilo alebo ovplyvňuje?
Prístup? Už ako som spomenul vyššie, snažím sa trénovať. Poviem to na rovinu .. nemaľujem na výkresy, necítim k tomu vzťah. Ale tak ako sa to hovorí o papieri že znesie všetko .. aj počítač znesie všetko, takže moje hracie ihrisko je paleta nástrojov a otvorený dokument väčšinou vo Photoshope. Riadim sa pravidlom že v jednoduchosti je krása a snažím sa to odzrkadliť vo svojom prístupe k designovaniu, grafike. Kto ma najviac ovplyvňuje? Všetkým známa firma Apple. Opäť .. v jednoduchosti je krása :) 
Čo je podľa teba tvojou najsilnejšou dizajnérskou stránkou a ako si túto zručnosť zlepšoval v ostatných rokoch?
Predstavivosť / fantázia - keď človek nemá predstavivosť, nevidí vo svojej mysli výsledok toho čo má vytvoriť, len ťažko sa bude vedieť realizovať. Na akých projektoch najradšej pracuješ? Tam kde mám hlavné slovo :D Ale nie .. Najlepšie je keď človek má v hlave už približnú predstavu čo chce .. potom je práca jednoduchá. 
Aj toto sa naučíš v online kurze od Mareka
Aký je tvoj názor na špecializáciu vs. zovšeobecňovanie? 
Obe sú super. Ale pre profesionálnu prácu je nevyhnutná špecializácia. Nemôžete byť profesionál keď máte len všeobecné vzdelanie k danej téme. Je nutné sa v tom trošku “povŕtať”. Keď chce mať človek prehľad, je dôležité zovšeobecnenie. Špecializácia patrí profesionálom :) Je lepšie kopať jednu jamu do 100m hĺbky než kopať desať jám do 10m hĺbky.
Máš nejaké obľúbené nástroje, tooly, ktoré ti uľahčujú prácu? 
Photoshop :) 
Čo by si odporučil začínajúcim grafikom (dizajnérom), ako môžu naštartovať svoju kariéru? 
Urobte si prehľad a zistite, k čomu máte najväčší vzťah a potom ten smer zdokonalujte a pracujte na tom. Proste trénovať, trénovať, trénovať. Ešte malá rada .. napodobňujte to, čo už je vytvorené, čo vidíte v reálnom živote a to sa snažte vytvoriť svojpomocne.
Marek spravil spolu s nami online kurz Photoshopu, v ktorom ovládneš úpravu fotografií od úplných základov až po pokročilé techniky. Informácie o tomto online kurze nájdeš na našom webe.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Späť na kurzy!
Vzdelávanie
06.09.2016
Skillmea

Späť na kurzy!

Späť do školy! Reklamy s príchodom školského roka hroziace všetkým deckám sme sa rozhodli v Learn2Code spríjemniť super zaujímavými kurzami pre mladých nádejných programátorov. Aj vďaka nám sa vaše decká môžu tešiť na parádne mimoškolské aktivity. Naprogramovať si svojho vlastného robota? Žiaden problém! Pripravili sme zbrusu nový kurz s Ozobotmi. Majú vlastnú inteligenciu, ktorá je založená na náhodne generovaných rozhodnutiach. Naprogramovať tohto šikovníka môže byť veľmi jednoduché, doslova tak ako nakresliť čiary na papier. Alebo aj zložité pomocou Ozoblockly, kde budeme robota programovať cez príkazy. Sami sme si vyskúšali, že s Ozobotmi je kopec srandy, svojho mini kamaráta si so sebou môžete zobrať kamkoľvek. Na kurze sa veľmi radi uvidíme s deckami od 9 rokov a chceme pripomenúť, že dievčatá sa nemusia hanbiť, každý si príde na svoje![Hra Ozobot]Našou už klasikou aj tento rok bude opäť mimoriadne zaujímavý kurz v prostredí Scratch, ktoré sa nám osvedčilo aj počas letných táborov a decká sa nás na ne často so záujmom pýtali. Kurz máme rozdelený na dve úrovne a to Starter pre začiatočníkov (Scratch Starter), ktorí v tomto prostredí ešte nepracovali a Scratch Lover pre pokročilejších, ktorí si už nejakú tú mini hru naprogramovali. Kurz je prístupný takmer každému šikovníkovi, ktorý vie už písať, čítať a počítať, preto sme určili hranicu 9 rokov a náš vždy usmiaty Ľuboš sa na vás už teraz teší![Ľubošove kurzy pre deti][Ľuboš Jaroš]Novým kurzom je aj kurz tvorby mobilných aplikácií v MIT App Inventor. Programovať budeme v prostredí, ktoré sa nápadne podobá Scratchu. Počas 12 týždňov spolu vytvoríme appky, ktoré budú využívať detekciu pohybu, prehrávať video alebo komunikovať s externými webovými službami. [Kurz programovania pre deti]   [Detský programátorský kurz] Poslednou čerešničkou na torte, ktorú sme pre vaše detičky upiekli, je JavaScript games kurz, ktorý je ale už určený pre tých väčších. Budeme pracovať vo vyspelom jazyku, ktorý používajú aj tí najšikovnejší profesionáli na internete, pri vývoji mobilných aplikácií a hier. Naša čerešnička je však určená už starším, ktorým nerobí problém kódy v JavaScripte písať, vekovú hranicu sme posunuli preto na 10 rokov, ale určite sa nie je čoho báť, konečný výsledok vždy stojí za to, veď kto by nechcel mať v budúcnosti svoju vlastnú hru? Všetky podrobnosti o kurzoch a dátumoch nájdete na našom webe a my sa už nevieme dočkať, kedy sa s vami uvidíme! ☺
Absolvujte naše kurzy cez KOMPAS a uhradí vám ich úrad práce
Vzdelávanie
07.01.2016
Skillmea

Absolvujte naše kurzy cez KOMPAS a uhradí vám ich úrad práce

Online kurzy pre nezamestnaných zadarmoAj v roku 2022 pokračujú projekty RE-PAS a tiež novinka KOMPAS, vďaka ktorým môžeš rekvalifikačný kurz absolvovať úplne zadarmo. Ak si evidovaný na Úrade práce, môžeš požiadať o preplatenie akéhokoľvek nášho online kurzu a získaš ho zadarmo. Dopredu neplatíš nič, po skončení kurzu nám Úrad práce preplatí sumu za kurz.[Image]Čo potrebuješ urobiť, aby si získal kurz cez KOMPAS zadarmo? Vyber si niektorý z našich online kurzov, môže to byť čokoľvek z programovania, dizajnu či marketingu. Následne na Úrade práce podáš príslušnú žiadosť o preplatenie kurzu. Potrebné tlačivá žiadosti o RE-PAS alebo KOPMAS ti predvyplníme a zašleme na tvoju adresu. My pre teba vyplníme: časť B - Potvrdenie poskytovateľa požadovanej rekvalifikácie. Emailom na info@skillmea.sk nám pošli svoje meno, priezvisko, adresu trvalého bydliska a telefonický kontakt a názov kurzu, ktorý chceš absolvovať. Obratom ti pošleme vyplnenú časť B žiadosti o RE-PAS alebo KOMPAS. Ty následne vyplníš: časť A - Požiadavka uchádzača o zamestnanie na rekvalifikáciu Na čo si dať pozor?Všetky dokumenty je potrebné na Úrad práce doručiť v stanovenom termíne a žiadosť musí byť na úrade práce podaná najneskôr 14 dní pred termínom začiatku kurzu. Počas doby trvania kurzu sa nesmie stať, že ťa vyradia z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Je to samozrejme možné, musíš však informovať Úrad aj nás. Ak si v minulosti podnikal (mal si založenú živnosť alebo s.r.o.), je potrebné na Úrade práce doložiť potvrdenia, že nemáš podlžnosti voči Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam, Daňovému úradu alebo Inšpektorátu práce. Čo sa stane po kurze? Do 15 dní po úspešnom absolvovaní kurzu musíš na Úrad práce doručiť: • faktúru • certifikát o absolvovaní • dochádzku. Tieto dokumenty od nás obdržíš a môžeš ich v stanovenom termíne odovzdať na príslušnom Úrade práce. Máš otázky alebo potrebuješ poradiť? Kontaktuj nás emailom alebo telefonicky na čísle 0949 428 812 a radi ti pomôžeme vyplniť žiadosť alebo odpovieme na tvoje otázky. Nepremeškaj možnosť získať kurz zadarmo a požiadaj o RE-PAS alebo KOPMAS ešte dnes.
Programátorské krúžky Skillmea Kids
Vzdelávanie
24.09.2015
Skillmea

Programátorské krúžky Skillmea Kids

Začiatok školského roka vždy postaví rodičov pred otázku: na aké krúžky prihlásim svoje dieťa tento rok? Možností je veľmi veľa a výber je zložitý. Umelecká škola alebo nejaký šport? Určite pri výbere treba zvážiť najmä želanie detí, čo by radi robili oni. Žijeme v dobe, keď deti veľmi radi hrajú nejaké počítačové hry, Xbox alebo Play Station. Práve preto prišla myšlienka, prečo neorganizovať krúžok, na ktorom si hry budú vytvárať sami? Naučia sa ich navrhnúť a naprogramovať a pri tom aj logicky uvažovať a rozvíjať svoju kreativitu.[Image] Prvý termín nášho krúžku Scratch Starter sme otvorili v 21. septembra, prvá skupina už absolvovala svoju úvodnú hodinu. Zatiaľ sa iba zoznamovali s programovacím prostredím Scratch, ktorý pripomína skladanie stavebníc. Počas 12 týždňov sa deti naučia ako rozpohybovať a ovládať jednotlivé postavičky, ako vytvoriť animovaný príbeh aj s rôznymi animáciami a zvukom. Programovacie prostredie Scratch je vhodný prostriedok k sebarealizácii mladých ľudí. Nielen, že sa deti naučia logicky uvažovať, ale rozvíjajú aj svoju kreativitu. Pripravujeme aj ďalšie moduly, ako napr. Scratch pre pokročilých, tvorba mobilných aplikácií v MIT App Inventor, tvorba hier v Unity 3D a pod. Na našej webstránke máme zverejnené ďalšie termíny krúžkov, neváhajte prihlásiť svoje deti. Zaujíma vás niečo? Napíšte svoju otázku do komentára.[Image]

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách