Späť na blog
Podujatia

Prežijem prázdniny ako programátor

Skillmea
05.06.2019
4 minúty čítania
Prežijem prázdniny ako programátor
Začiatok letných prázdnin so sebou prináša pre rodičov otázku ako skombinovať spoločné trávenie času, letné aktivity na táboroch a čas u starých rodičov. Možností je neuveriteľne veľa a vybrať si nie je jednoduché.

Ako sa rozhodnúť? Pri výbere sa zväčša zamýšľame nad preferenciami dieťaťa i poznaním nás rodičov, čo potomkovi prinesie radosť i impulzy k jeho sebarozvoju. Žijeme v dobe, keď byť zbehlý v digitálnych technológiách je nevyhnutnosť. Predstavte si svoje deti, ako často trávia čas pred obrazovkou počítača, mobilu alebo televízora.
Letné aktivity pre deti počas prázdnin

Deti pred obrazovkou - áno, či nie?

Myslíme si, že prospešnejšie než jednoducho zakazovať takéto trávenie času je pracovať s prirodzenou detskou túžbou spoznávať a skúšať nepoznané. Ukázať im a nenápadne ich naviesť k tomu, že namiesto pasívnych prijímateľov, budú vedieť sami obsah vytvárať a popritom si hravou formou precvičia logické uvažovanie a rozvinú kreativitu. 

Pri riešení problémov, pred ktoré ich aj najjednoduchšie programovanie kladie, si sami vytvárajú a testujú hypotézy, pracujú s kategóriami, vyberajú dôležité informácie pred tými nepodstatnými, vidia pred sebou big picture, no súčasne nezanedbávajú detaily. Keď deti programujú, učia sa presne a analyticky premýšľať o nepredvídateľnom svete kódu, hľadať riešenia tu a teraz.  

Scratch, JavaScript and company

Počas piatich dní na letných táboroch Learn2Code sa deti zoznámia s programovacími prostrediami Scratch alebo JavaScript. Naučia sa ako vytvoriť a rozpohybovať jednotlivé postavičky, jednoduchý príbeh alebo simuláciu s najrôznejšími animáciami a zvukmi. 

Programovacie prostredie Scratch je vhodné ako vstupná brána do programovania pre deti. Uľahčuje deťom zvyknúť si na architektúru príkazov. Scratch tábor sa hodí pre deti, ktoré vedia plynulejšie písať, čítať a počítať - ideálna veková hranica je 9 rokov. 

Novinkou je denný tábor v programátorskom jazyku JavaScript, od ktorého je to už len krok k vývoju mobilných aplikácií a hier. Záujemca alebo záujemkyňa o JavaScript bude kódy priamo písať, vekovú hranicu sme mierne oproti Scratchu zvýšili na 11 rokov.
Deti sa v tábore naučia programátorský jazyk JavaScript
Chcete vidieť a vedieť, čo je náplňou programovacích jazykov? Nie je nič ľahšie, získajte predstavu v online kurzoch Scratch Starter a JavaScript Games.

V Learn2Code chceme, aby deti prežili 5 plnohodnotných dní, a tak po výdatnom kódovaní, pre nich máme pripravené aktivity, ktoré posilnia ich tímového ducha mimo počítača - budú súťažiť v kvízoch, precvičia si priestorovú predstavivosť, vybláznia sa v Laser tag aréne, precvičia si argumentáciu. Okrem zmysluplného programu kladieme rovnako veľký dôraz na kvalitných lektorov, na ktorých máme od našich pravidelných návštevníkov, pozitívne odozvy.

Ak chcete, aby vaše dieťa zažilo fajnový letný týždeň, prihláste ho do Learn2Code letného tábora. Po jeho absolvovaní si osvojí univerzálnu syntax programovacieho jazyka, naprogramuje vlastnú hru a otvorí sa mu cesta aj k náročnejším programátorským výzvam. 

Viac ako polovicu miest už máme zaplnenú, tak ak ešte váhate, neváhajte.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Galaxiáda 2019. Čo nás naučil druhý ročník súťaže?
Podujatia
29.05.2019
Katarína Kučáková

Galaxiáda 2019. Čo nás naučil druhý ročník súťaže?

24. mája sa v coworkingovom priestore Banka Žilina stretlo približne 80 ľudí. Boli medzi nimi súťažiaci, učitelia, rodičia. Decká prišli súťažiť v programovaní vo vzdelávacej hre GalaxyCodr a tvorbe hier. Učitelia a rodičia prišli zistiť, či vôbec celé to klikanie do počítačov má pre deti zmysel a malo by byť súčasťou vzdelávania. [Image] Pre nás ste všetci víťazi! Z každej strany počúvame, aké nástrahy pre deti internet predstavuje. Prax však prináša mnoho zaujímavých pozitívnych príkladov, o ktorých prišiel porozprávať aj Michal Čadecký z projektu First Lego League a Zuzka Tanková z dobrovoľníckeho programu Business Leader Forum. Jano Horváth z Teach for Slovakia zase napríklad učí informatiku deti, ktoré nikdy nevideli klávesnicu a vie, aké digitálne zručnosti využijú deti, ktoré nedokončia základnú školu. Jeho prípadová štúdia výučby informatiky dokazuje, že sociálne médiá vedia zvýšiť gramotnosť detí, pre ktoré slovenčina nie je rodným jazykom. [Image] [Image] [Image] [Image] Naši súťažiaci však boli pre zúčastnených najlepšou prípadovou štúdiou. Ako sa ukázalo, už v mladom veku dokážu vytvárať komplexné a funkčné hry s príbehom. Tak nejak sa všetci zhodli na tom, že ak naučíme deti digitálne médiá správne využívať, dokážu veľké veci. Predsa len sa celý svet digitalizuje a "tým počítačom a internetom" sa už nevyhnú. Navyše má Európskej Únii do roku 2020 chýbať pol milióna špecialistov a tento trend len porastie. Prečo teda deťom zakazovať niečo, čo ich baví a môže ich v budúcnosti celkom dobre uživiť?  Na záver sa chceme poďakovať všetkým účastníkom Galaxiády a samozrejme, našim partnerom, Nadácii Orange a Fondu na podporu umenia. Bez ich podpory by tento event zostal len v našich hlavách. Ďakujeme! [Image]
Je programátorská súťaž Galaxiáda útok na mozog?
Podujatia
31.01.2019
Skillmea

Je programátorská súťaž Galaxiáda útok na mozog?

Žiaci základných škôl a prvého stupňa 8-ročných gymnázií si môžu zmerať sily na jednej z najatraktívnejších slovenských súťaží. Schopnosť vymýšľať algoritmy a naprogramovať počítačovú hru dá vášmu dieťaťu viac ako len nové zručnosti a vedomosti. ,,Programovanie zlepšuje kritické myslenie dieťaťa. Aj keď sa z neho v budúcnosti nestane IT odborník, zručnosti nadobudnuté programovaním využije v práci ako aj v praktickom živote,“ hovorí Marián Kristeľ z Learn2Code, spoluautor súťaže Galaxiáda. Galaxiáda sa skladá z dvoch kategóriíTvorba hier je súťaž v tvorbe počítačových hier, ktoré vytvorí žiak jednotlivo alebo v tíme. Táto kategória je určená pre žiakov 2. stupňa základných škôl a prvých 4 ročníkov 8-ročných gymnázií. Hry môžu byť vytvorené v ľubovoľnom vývojárskom prostredí ako Scratch, JavaScript, Unity3D, Game Maker, Python. Žiaci môžu svoju hru prihlásiť na webe do 14. apríla 2019, následne bude prebiehať verejné i odborné hlasovanie.[Image]  Kategória Programovanie v GalaxyCodr sa skladá z dvoch kôl. V prvom kole (ktoré sa uskutoční 20. marca 2019) budú žiaci súťažiť v desiatich programovacích úrovniach hry GalaxyCodr priamo na pôde vlastnej školy. Do druhého kola sa prebojuje dvadsať najlepších z celého Slovenska, ktorí najrýchlejšie vyriešia jednotlivé zadania.[Image]  Metodik a učiteľ Ľuboš Jaroš vidí prínos Galaxiády v tom, že súťaž nabáda deti, aby splnili nielen didaktické ciele, ale si aj vyskúšali riešiť nepovinné bonusové úrovne. Program Galaxycodr tak v prvom rade vzbudzuje v deťoch pocit, že sa ,,len“ hrajú hru. ,,Táto hra je útok na mozog, “ aj tak prejavili nadšenie deti, s ktorými sa GalaxyCodr venuje dlhodobejšie. ,,Oceňujú vizuálnu atraktívnosť prostredia a to, že samotné programovanie úloh je prezentované ako zábava,” pokračuje Jaroš.  Autori najlepších projektov a najrýchlejší riešitelia úloh v GalaxyCodr získajú digitálne vybavenie pre seba a pre školy a čaká na nich zaujímavý sprievodný program na slávnostnom vyhlásení výsledkov v máji v Žiline. Všetky ďalšie informácie nájdete na našom webe: www.galaxiada.sk
Code Week 2018
Podujatia
02.10.2018
Skillmea

Code Week 2018

Čo je Európsky týždeň programovania? Európsky týždeň programovania je nezávislé hnutie dobrovoľníkov, ktorí vo svojej vlasti propagujú programovanie v úlohe veľvyslancov týždňa programovania. Všetci organizátori podujatí zameraných na programovanie (školy, učitelia, programátorské kluby a krúžky, knižnice, podniky, verejné orgány) sa vyzývajú, aby doplnili svoje podujatie na mapu na stránke codeweek.eu. Na čo slúži týždeň programovania?• Oslavuje programovanie ako tvorivú činnosť • Dáva ľuďom slobodu • Spája ľudí • Nadchne viac ľudí pre vedu, techniku, inžinierstvo a matematiku Čo si môžem z tohto podujatia odniesť ja?• Programovanie je zábava! • Programovanie je tvorivé! Ľudstvo sa od nepamäti venuje tvorbe – najskôr s pomocou hliny, kameňa, tehál, papiera či dreva, dnes už aj vďaka počítačovému kódu. • Programovanie dáva ľuďom slobodu! Digitálny obsah nemusíte len pasívne prijímať. Vďaka programovaniu môžete veci aj sami tvoriť a sprístupňovať ich miliónom ľudí. Môžete vytvárať webové stránky či hry alebo kontrolovať počítač alebo robota kódom. • Je to možnosť pochopiť svet. Čoraz viac vecí je vzájomne prepojených. Ak vieme, čo sa deje v zákulisí, pochopíme, ako funguje svet! • Programovanie nás učí algoritmickému mysleniu, riešeniu problémov, kreativite, kritickému mysleniu, analytickému mysleniu a tímovej práci. • Až 90 % pracovných miest dneška si vyžaduje digitálne zručnosti vrátane programovania.[Image] Ako sa môžem zapojiť do Európskeho týždňa programovania?• Programátori môžu organizovať semináre v miestnych školách, co-workingových priestoroch, komunitných strediskách alebo knižniciach. • Učitelia, ktorí majú skúsenosti s programovaním, môžu viesť hodiny programovania, vymieňať si učebné osnovy či organizovať semináre pre kolegov. • Učitelia, ktorí (zatiaľ) nemajú skúsenosti s programovaním, môžu zorganizovať semináre alebo pozvať rodičov či študentov, aby sa navzájom naučili programovať. • Rodičia môžu podporiť svoje deti, aby navštívili seminár venovaný programovaniu. • Podniky a neziskové organizácie môžu viesť semináre o programovaní, poskytnúť svojich zamestnancov ako školiteľov v rámci aktivity „staň sa školiteľom“, organizovať pre študentov zábavné programátorské súťaže alebo takéto podujatia sponzorovať. • Verejné inštitúcie môžu organizovať semináre o programovaní alebo diskusie za okrúhlym stolom vo vlastných priestoroch. • Každý, kto sa zúčastňuje na podujatí zameranom na programovanie, sa o skúsenosti môže podeliť na webovej stránke Európskeho týždňa programovania a inšpirovať ostatných! Nezabudnite pridať svoje podujatie na stránke CodeWeek a používať hashtagy #CodeEU a #CodeWeek.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách