Späť na blog
Tipy a triky

Ako sa naučiť po anglicky

Skillmea
10.11.2023
12 minút čítania
Ako sa naučiť po anglicky
České porekadlo hovorí, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Ak máš momentálne pocit, že v tvojom životopise ti chýbajú jazykové zručnosti, prinášame ti užitočné tipy, ako sa najlepšie naučiť anglicky. 

Ako sa rýchlo naučiť angličtinu? 

Angličtina je svetovým jazykom, ktorým sa dohovoríš vo väčšine krajín sveta, čo ti do života prinesie nové možnosti. Okrem toho, že sa zvýšia tvoje šance na získanie dobrého pracovného miesta, získaš prístup k pestrej palete informácií, filmov či literatúry a pozitívne sa to odzrkadlí aj na tvojom sebavedomí. Samozrejme, učenie sa cudzích jazykov je prospešné aj pre kognitívne funkcie, pretože ľudský mozog potrebuje pravidelný tréning, aby mohol naplno fungovať.

Páčia sa ti možnosti, ktoré so sebou prináša učenie sa cudzích jazykov, no nevieš, ako sa naučiť po anglicky? Vedz, že aj v tomto prípade je dôležité stanoviť si časovo ohraničený cieľ, ktorý je jasný a konkrétny. K nemu, samozrejme, potrebuješ stratégiu. 

Stanovenie cieľov

Ako sa rýchlo naučiť angličtinu? V prvom rade si stanov cieľ. Ako je spomenuté v predchádzajúcich riadkoch, musí byť reálny, časovo ohraničený, jasný a konkrétny. 

Skôr, ako si na papier napíšeš svoju métu a stratégiu, zamysli sa nad svojou motiváciou. Podľa odborníkov vedie stanovenie cieľa na základe motivácie k lepším výsledkom. Je namieste položiť si otázku, prečo sa chceš učiť po anglicky. Možno túžiš po lepšie platenej práci, chceš cestovať po svete alebo rozšíriť svoje obzory prístupom k zahraničnej literatúre. 

Zvolený cieľ si napíš na papier a daj si ho na viditeľné miesto, aby si ho mal stále na očiach. 

Časový rámec 

Následne si k cieľu priraď dátum, dokedy ho chceš splniť. Aj v tomto prípade platí, že by si mal mať na seba reálne nároky. Je rozdiel, ak sa chceš anglicky dohovoriť v bežných životných situáciách, alebo viesť obchodné rokovania. 

V prípade, že chceš komunikovať pri cestovaní dopravnými prostriedkami, nakupovaní alebo v reštaurácii, postačí ti slovná zásoba okolo 1 500 slov. Ak už nejaké základy máš, angličtinu si oprášiš za dva či tri mesiace. 

Samozrejme, komunikácia v práci po anglicky s obchodnými partnermi či zamestnávateľom si vyžaduje dlhší čas. Rátaj s tým, že potrebuješ ovládať približne 2 500 až 3 000 slov. To sa dá adekvátne zvládnuť v priebehu 6 až 8 mesiacov. 

Vhodné zdroje učenia  

Hľadáš inšpiráciu, ako sa naučiť anglicky? Máš viacero alternatív, ako svoj cieľ dosiahnuť. Vyber si z nasledovných tipov jeden, poprípade skombinuj viaceré. Čím intenzívnejšie budeš s angličtinou v kontakte, tým si ju skôr osvojíš. Aké máš možnosti? 

  • Čítaj jednoduché detské rozprávky a pozeraj animované filmy. Ak už nejaké základy máš, započúvaj sa do podcastov na tému, ktorá ťa zaujíma. 
  • Základy anglickej konverzácie získaš prostredníctvom kníh alebo videí pre samoukov. 
  • Výbornou voľbou sú dvojjazyčné knihy, ktoré ti pomôžu rozšíriť slovnú zásobu. 
  • Do pozornosti ti dávame naše online kurzy, ako napríklad Úvod do angličtiny, Anglická gramatika a Angličtina: najčastejšie chyby.  
  • Objednaj sa na kurz angličtiny s anglicky hovoriacim lektorom buď v malej skupine, alebo individuálne. Samozrejme, tieto kurzy môžeš absolvovať nielen prezenčne, ale aj online formou.  
  • Vydaj sa na cestu do zahraničia do anglicky hovoriacej krajiny, kde si svoje jazykové zručnosti precvičíš. Nezabudni na online jazykovú aplikáciu, ktorá ti pohotovo pomôže. 

Pravidelná prax 

Ako sa najrýchlejšie naučiť anglicky a nezabudnúť ani jedno slovíčko? Kľúčom k úspechu je pravidelná prax a neustále rozvíjanie slovnej zásoby. Čo sa týka praxe, aj tu máš na výber z viacerých variantov. 

Ak anglicky nekomunikuješ pravidelne v práci ani v škole, stále máš možnosť platiť si konverzačný kurz angličtiny so skúseným lektorom. Avšak, ako je spomenuté vyššie, pokiaľ sa ti angličtinu podarí prepašovať do každodenných činností (počúvanie podcastov, sledovanie filmov, čítanie kníh, písanie denníka, robenie denného harmonogramu dôležitých úloh…), naučíš sa premýšľať v angličtine, tento jazyk nezabudneš, a dokonca si budeš neustále rozvíjať slovnú zásobu a zlepšovať sa. 


Zdroj: Pexels
Zdroj: Pexels

Angličtina pre samoukov 

Angličtina pre samoukov vyhovuje tým, ktorí nemajú radi skupinové lekcie a uprednostňujú učenie sa v pohodlí domova podľa vlastného systému a časových možností. Zároveň môže byť vynikajúcim doplnkom pre tých, ktorí sú si vedomí toho, že dve lekcie anglického jazyka týždenne, sú na osvojenie si angličtiny dosť málo. 

Angličtina pre samoukov je stvorená pre ľudí s proaktívnym prístupom. Aj v tomto prípade je potrebné držať sa určitých pravidiel, ako napríklad: 

  • Stanov si cieľ a spôsoby, ako ho chceš dosiahnuť s časovým ohraničením. To znamená, že potrebuješ i stratégiu a plán. 
  • Čo sa týka plánu, môžeš postupovať podľa kníh angličtiny pre samoukov, alebo si zostaviť vlastný podľa svojich preferencií. 
  • Vyčleň si na učenie minimálne 15 až 20 minút denne, ale aj v tomto prípade sa pousiluj byť v kontakte s angličtinou aj v každodenných situáciách formou anglických podcastov, filmov a seriálov či prostredníctvom vlastnoručne vytvorených kartičiek s anglickými slovíčkami. 

Gramatika a konverzácia 

Angličtina pre samoukov začiatočníkov i tých pokročilejších sa nezaobíde bez gramatiky a konverzácie. 

Anglickú gramatiku i konverzáciu si ľahšie osvojíš nasledovnými spôsobmi: 

  • Postupuj podľa knihy pre samoukov a gramatiku si precvičuj formou pracovných listov, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou väčšiny učebníc. Týmto spôsobom si osvojíš základné pravidlá a anglické pojmy. Rob tak pravidelne. 
  • Intuitívny zmysel pre používanie anglickej gramatiky a konverzácie získaš hlbokým ponorením sa do štúdia jazyka v každodennom živote (filmy, podcasty, literatúra…). 
  • Rôzne štruktúry viet a gramatické vzory nájdeš v literatúre rôznych žánrov. Ak si začiatočník, začni knihami pre deti. 
  • Veď si gramatický denník, do ktorého si budeš vlastnou rukou písať nové gramatické poznatky. Ak si ich napíšeš vlastnoručne, lepšie si ich zapamätáš. 
  • Nájdi si niekoho, kto ti dá spätnú väzbu a upozorní ťa na prípadné nedostatky. 
  • Neboj sa robiť chyby, pretože tie ťa posúvajú vpred. 
  • Konverzáciu si môžeš precvičiť s lektorom, ale aj online komunikácia sa počíta. 

Správna motivácia 

Pri dosahovaní akéhokoľvek cieľa, teda aj pri učení sa angličtiny, narazíš na problémy, budeš musieť bojovať s nedostatkom času i vlastnou pohodlnosťou. Preto dopredu rátaj s tým, že cesta do cieľa môže byť tŕnistá a prekážky sú jej nevyhnutnou súčasťou. Nedovoľ, aby ťa zlyhania odradili. Ak spadneš, postav sa a choď ďalej. Pokračuj tam, kde si prestal. 

V tomto smere môže byť pre teba kľúčovým faktorom správna motivácia. V ťažkých chvíľach si pripomínaj svoj cieľ. Svoju motiváciu i stratégiu, ako sa naučiť angličtinu, podpor využívaním vizualizácie, pozitívnych afirmácií či nástenky vízií. 

Angličtina pre začiatočníkov   


Máš pocit, že sa v uvedených informáciách strácaš a nevieš, ako začať? Dávame ti do pozornosti online kurz Psychológia učenia sa jazykov. Tu je malá ochutnávka toho, čo všetko sa dozvieš. 

  • Skúsená lektorka ti prezradí, ako vplývajú pozitívne emócie a stres na psychologický proces zapamätávania a dôležitosť realisticky nastavených cieľov. 
  • Osvojíš si metodiky Spaced Repetition a CLIL, ktoré ti pomôžu zapamätať si nové informácie. 
  • Dostaneš tip na aplikáciu, ktorá ti pomôže pri získavaní novej slovnej zásoby. 

Po tomto kurze sa môžeš pustiť do ďalšieho, ktorým je Úvod do angličtiny. Čo ťa čaká? 
  • Osvojíš si 150 najfrekventovanejších slov v anglickom jazyku. 
  • Precvičíš si ich výslovnosť i písanie. 
  • Získaš prístup k aplikácii ANKI, ktorá funguje pomocou umelej inteligencie. 
  • Kurz si vyžaduje tvoju iniciatívu, pretože tak si zapamätáš najviac. 

Učenie sa z obrázkov 

Učenie sa z obrázkov patrí medzi formy vizuálneho učenia. Je dokázané, že tento spôsob učenia vytvára okamžité pamäťové stopy na slovíčka v angličtine či inom cudzom jazyku. Mnohí ju považujú za najjednoduchší spôsob, ako sa naučiť po anglicky. 
  • Na internete nájdeš množstvo materiálov, ktoré sa dajú stiahnuť a využiť na tento účel. 
  • Samozrejme, dostupné sú aj prepracované aplikácie. 
  • Praktickou pomôckou sú aj obrázkové obojstranné slovníky v podobe kníh. V rámci nich si môžeš postupne osvojiť najviac používané anglické slovíčka. 

Zdroj: Pexels
Zdroj: Pexels

Ako myslieť v angličtine 

Ak sa chceš naučiť po anglicky, je potrebné, aby si sa naučil v tomto jazyku myslieť. To znamená, že premyslieť si v rodnom jazyku, čo chceš povedať a potom to preložiť, nestačí. Jedným z dôvodov je aj ten fakt, že v angličtine existuje mnoho pojmov a fráz, ktoré sa nedajú preložiť doslovne. 

Ako myslieť v angličtine? Začiatky môžu byť náročné, ale pokús sa hneď premýšľať v angličtine s vedomosťami, ktoré máš a neprekladať. Pomôcť ti môžu nasledovné tipy: 

  • Keď sedíš v izbe, na autobusovej zastávke či u lekára, snaž sa pomenovať predmety okolo seba. 
  • V mysli si precvičuj jednoduché vety. Ak si v reštaurácii, v duchu si objednaj jedlo v angličtine a pomenuj všetko, čo sa okolo teba nachádza. 
  • Rozprávaj sa sám so sebou, v mysli si predstavuj dialógy z rôznych životných situácií. 
  • Nastav si počítač, sociálne siete či aplikácie v anglickom jazyku. 
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

5 najčastejších gramatických chýb začínajúcich copywriterov
Tipy a triky
08.09.2023
Tím Skillmea

5 najčastejších gramatických chýb začínajúcich copywriterov

V dnešnej dobe sa písanie stalo základnou zručnosťou v mnohých odvetviach marketingu. V tomto článku si predstavíme mini gramatické okienko, ktoré vychádza z kurzu Copywriting pre začiatočníkov od Denisy Štefunkovej. Predstavíme si päticu najčastejších chýb, ktorým čelia začínajúci copywriteri. ✍️💻 1. Nominatív množného čísla je VŽDY mäkké i• nominatív jednotného čísla ➡️ náš šikovný syn • nominatív množného čísla ➡️ naši šikovní synovia 2. Zámená našim a naším Kedy sa píše dlhé a kedy krátke i? • Pokiaľ ide o jednotné číslo, používa sa pri zámenách vaším, naším, tvojím, svojím... dlhé í. ➡️ Volala som s naším bratom. (jeden brat – jednotné číslo) • Pokiaľ ide o množné číslo, tam sa píšu zámená vašim, našim, tvojim, svojim... s krátkym i.  ➡️ Posielam pozdravy našim kolegom. (viac kolegov – množné číslo)  3. Rozdiel medzi pomlčkou a spojovníkomSpojovník -Spojovník je kratší, spája jednotlivé výrazy a nepíše sa medzi nimi medzera.  Používa sa na:  • viacslovné priezviská ➡️ Pavol Országh-Hviezdoslav • názvy obcí alebo mestských častí ➡️ Bratislava-Vinohrady, Šaštín-Stráže • zložené prídavné mená ➡️ vedecko-technický ústav • vyjadrenie približnej miery ➡️ dva-tri • prí písaní čísel pomocou číslic ➡️ 3-tisíc, 3-násobný Pomlčka –Pomlčka je dlhšia, pred ňou aj za ňou sa píše medzera.  Používa sa:  • pri vetnom prístavku ➡️ Bratislava – hlavné mesto Slovenska – sa rozprestiera na brehoch rieky Dunaj. • pri vyjadrovaní určitého časového rozpätia ➡️ 2020 – 2021, január – marec • označenie dopravných staníc ➡️ Bratislava – Košice Pomlčku píšeme podržaním ľavej klávesnice ALT a vyťukaním čísel 0150, alebo ako znamienko mínus. 4. K alebo ku?Predložka K sa vokalizuje a vzniká KU vtedy, keď: • sa nasledujúce slovo začína na spoluhlásku K alebo G ➡️ ku knihe, ku Gabrielovi • v prípade slov začínajúcich na skupinu spoluhlások, v ktorej je na druhom alebo na treťom mieste spoluhláska K alebo G ➡️ ku škole • v spojení s tvarom osobného zámena ja ➡️ ku mne 5. Ach, tie čiarky... Kedy sa vlastne píšu?Spojka „a“• Pred spojkou „a“ napríklad v týchto prípadoch: a preto, a tak, a to, a teda, a predsa, a jednako, a pritom... v dôsledkovom a odporovacom význame ➡️ Poskytujeme rôzne služby, a to linkbuilding, SEO a reporty. • ak spojka „a“ nasleduje vo vete za prístavkom ➡️ Denis, náš SEO mág, a jeho pravá ruka Patrik sú v práci. Zámeno „ktorý“• Pred a po „ktorý“ v prípade, ak vsúvame vedľajšiu vetu ➡️ Janka a Tánička, ktoré sa venujú linkbuildingu, sú dobré kamarátky. Oslovenie• pri oslovení oddeľujeme oslovenú osobu čiarkami ➡️ Ahoj, Roland, ako sa máš? Teraz, keď ste sa oboznámili s týmito najčastejšími chybami začínajúcich copywriterov, nezabudnite si ich zapísať, poznačiť, vytlačiť alebo dokonca nalepiť vedľa vášho monitoru, aby ste ich mali vždy po ruke. 🙌
Zásady time managementu, vďaka ktorým budete pánom času
Tipy a triky
27.07.2023
Skillmea

Zásady time managementu, vďaka ktorým budete pánom času

Chcete zvýšiť svoju produktivitu, dosahovať stanovené ciele, zlepšiť psychickú pohodu a znížiť množstvo stresu? Time management je kľúčom k úspechu i spokojnosti.   Deň má 24 hodín a je len na nás, ako s nimi naložíme. Ak aj vy v každodennom živote stretávate ľudí, z ktorých žiari vnútorná harmónia, majú okolo seba dobrých priateľov, sú produktívni a dosahujú úspechy v tom, čo robia, vedzte, že aj vy môžete patriť medzi nich.  Avšak chce to vystúpiť z komfortnej zóny a osvojiť si zopár zručností, ktoré vám pomôžu s organizovaním a plánovaním času na prácu, vzdelávanie sa, oddych, rodinu, koníčky a budovanie vzťahov. Aj vďaka tomu môžete byť oveľa zdravší, spokojnejší a úspešnejší ako dnes.  Ako to dosiahnuť? Pomôže vám efektívny time management.  Čo je to time management? Jednotná definícia pre pojem time management neexistuje. Môžeme ho definovať ako proces, v rámci ktorého vedome plánujeme a kontrolujeme čas strávený pri konkrétnych zadaniach, projektoch či úlohách s cieľom zvýšiť efektivitu.  To znamená, že techniky time managementu pomáhajú lepšie si zorganizovať deň a rozdeliť si čas na to, čo je podstatné. Vďaka nim je možné zvládnuť aj náročné úlohy za kratší čas a nebyť pod tlakom preto, že horia termíny.  Time management je dôležitou súčasťou rozvoja osobnosti a jedným z pilierov zdravého životného štýlu. Pomáha nám žiť život naplno.  Prečo je time management dôležitý? Život je plný krásnych chvíľ, ale aj výziev. Neraz sme nútení robiť nielen to, čo nás baví, ale aj to, do čoho sa nám príliš nechce. Čo s tým? V prvom rade je dôležité zmeniť vnútorné nastavenie a nájsť aj v menej obľúbených činnostiach zmysel.  Samozrejme, opomenúť nemožno time management, ktorý pomáha s plánovaním a dosiahnutím výsledkov za kratší čas.  Aké sú výhody time managementu? Každý z nás by mal byť tvorcom svojho života a nie jeho obeťou. V tom hrá rolu aj organizácia času. Time management prinesie do vášho života vyššiu kvalitu a aj tieto benefity:  • nižšiu úroveň stresu,  • viac energie,  • dosahovanie cieľov s vyššou efektivitou,  • jednoduchšie stanovovanie si životných a pracovných priorít,  • vyššie sebavedomie,  • vyššiu kvalitu práce,  • viac dôvery,  • work-life balance (rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom),  • nižšiu mieru prokrastinácie a • viac úspechov. [Zdroj: freepik.com] Užitočné tipy, ako efektívne riadiť svoj čas Ak máte v riadení svojho času medzery, prinášame vám niekoľko tipov pre time management, ktoré vám pomôžu v dosahovaní cieľov i pocitu spokojnosti. Čo je dôležité?  Urobte si analýzu stráveného času Skôr, ako sa pustíte do nastavovania cieľov a hľadania techník riadenia času, je potrebné analyzovať aktuálnu situáciu. Vytvorte si orientačný harmonogram, aký dlhý čas trávite pri nasledovných aktivitách: • škola alebo práca,  • dochádzanie do školy alebo práce,  • učenie sa do školy alebo dorábanie pracovných záležitostí doma,  • četovanie, odpovedanie na maily, sledovanie sociálnych sietí a venovanie sa obsahu na webe,  • domáce práce,  • sledovanie televízie, • hranie na počítači,  • voľnočasové aktivity,  • čas strávený s rodinou a priateľmi a tak ďalej.  Pri zisťovaní aktuálneho stavu stráveného času nezabudnite ani na prokrastináciu či činnosti, ktorými “zabíjate” čas, ako neproduktívne myšlienky, zbytočné rozhovory či aktivity.  Ak zistíte, že vaším problém je, že trávite veľa času na internete, obmedzte sledovanie sociálnych sietí. Trápi vás prokrastinácia? Venujte čas tomu, čo je prokrastinácia a ako sa jej zbaviť. Stanete sa oveľa efektívnejšími.   Stanovte si ciele a priority Stanovenie cieľov a priorít môžete urobiť podľa vlastného úsudku, alebo využiť niektorú z užitočných techník. Jednou z nich je Eisenhowerova technika. Jej podstata spočíva v pochopení toho, že time management je o tom, že sa musíte venovať dôležitým, ale aj naliehavým veciam.  Na elimináciu stresu z veľkého množstva projektov s urgentnými termínmi, je potrebné pochopiť nasledovné:  • Dôležité aktivity sú dôležité pre nás, lebo vedú k dosiahnutiu osobných alebo profesionálnych cieľov.  • Naliehavé (urgentné) činnosti zvyčajne súvisia s dosahovaním cieľov iných, lenže treba ich vyriešiť so sústredením a pozornosťou včas, inak to má negatívne dôsledky.  Ak poznáte rozdiel medzi týmito dvomi termínmi, potom si všetky činnosti rozdeľte podľa Eisenhowerovej matice nasledovne:  1. Dôležité a naliehavé úlohy vykonajte ako prvé, pretože sú to vaše priority.  2. Dôležité, ale nie naliehavé činnosti môžete pokojne odložiť na neskôr.  3. Nedôležité, ale naliehavé aktivity delegujte na iných, ak je to možné, pretože nevedú k dosahovaniu vašich cieľov.  4. Nedôležité a nenaliehavé činnosti môžete vymazať, alebo sa im venovať vo voľnom čase.  Eisenhowerova technika sa dá ešte viac zjednodušiť a to tak, že úlohy rozdelíte na dôležité a naliehavé, pričom prioritou by mali byť vždy dôležité úlohy. Tie totiž vedú k dosiahnutiu cieľov v osobnom či pracovnom živote. [Zdroj: freepik.com] Vyskúšajte metódy na efektívne riadenie času Po rozdelení úloh podľa priorít sa pustite do práce. Avšak ak je vaším problémom prokrastinácia, multitasking alebo máte ťažkosti s koncentráciou, osvojte si pomodoro techniku.  Pomodoro technika vychádza zo skutočnosti, že mozog k plnému výkonu potrebuje prestávky, ktoré sú krátke, ale časté. Je to spôsob, ako predchádzať ťažkostiam s koncentráciou, únave, chybám z nepozornosti či prepracovanosti.  Ako používať pomodoro techniku v praxi?  • Pripravte si časovač, papier a pero.  • Vyberte si z napísaného zoznamu úloh prvú, ktorá je dôležitá a naliehavá. Časovač nastavte na 25 minút (alebo na iný vyhovujúci interval) a pustite sa do práce. Snažte sa sústrediť a nenechajte sa rozptyľovať telefonátmi, rozhovormi s kolegami či odpovedaním na maily.  • Po uplynutí 25 minút si na papier nakreslite prvú paradajku a dajte si prestávku v trvaní 3 až 5 minút. Tá sa dá využiť na doplnenie pitného režimu, krátku prechádzku alebo cvičenie.  • Po prestávke si opäť časovač nastavte na 25 minút. Po nich si dajte krátku prestávku.  • Akonáhle na papieri uvidíte 4 paradajky, máte nárok na 20 až 30-minútovú prestávku.  Pri organizovaní času je skvelým pomocníkom Dote Timer. Jednoducho si v ňom vytvoríte TO DO list. Oceníte na ňom aj to, že súčasťou je odpočítavací časovač využiteľný aj pri pomodoro technike.[Zdroj: freepik.com] Time management ovplyvňujú pracovné prestávky a prostredie Na time management má vplyv viacero faktorov, pretože každý z nás je originál. Nemali by sme zabúdať na biorytmy, zdravú, pestrú a vyváženú stravu, pitný režim a pohyb. Samozrejme, rolu zohrávajú aj pracovné prestávky a prostredie. Čo pomáha?  • Udržiavajte na svojom stole poriadok.  • Obklopte sa zeleňou, ktorá priaznivo ovplyvňuje pracovný výkon.  • Naučte sa, ako zdravo sedieť pri počítači.  • Ak nevyužívate pomodoro techniku, prestávku si doprajte každých 30 minút.  Work-life balance ako súčasť time managementu Podľa Cambridge Dictionary je work-life balance “množstvo času, ktorý strávite vykonávaním svojej práce v porovnaní s časom stráveným so svojou rodinou a robením vecí, ktoré máte radi.  Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom znie krásne, avšak v reálnom živote sa dosahuje iba ťažko. K pocitu naplnenia a vnútornej harmónie je dôležité sa k tomuto stavu aspoň priblížiť.  Ak sa vám to podarí, môžete sa tešiť na nasledovné výhody:  • lepší zdravotný stav,  • nižšia únava,  • lepšie sociálne vzťahy,  • vyššia produktivita,  • nižšie riziko vyhorenia,  • vyššia miera všímavosti (zameriavania sa na tu a teraz),  Tipy, ako sa priblížiť k work-life balance Dosiahnutie, alebo priblíženie sa k work-life balance si vyžaduje vedomé úsilie. Čo vám v tom pomôže?  • Naučte sa hovoriť nie.  • Obedňajšiu prestávku využite na kvalitný obed bez moderných technológií.  • Požiadajte zamestnávateľa o flexibilný pracovný čas alebo možnosť pracovať čiastočne formou home office.  • Vytvorte si ranné rituály, ktorým sa budete venovať každé ráno po zobudení. Môžete začať otužovaním v sprche, pokračovať meditáciou alebo modlitbou, po nej čítať a popíjať čaj a potom si spísať plány na daný deň podľa priority.  • Nastavte si hranice nielen v práci, ale aj doma.  • Investujte čas a energiu do budovania vzťahov.  • Naučte sa úlohy delegovať.  Moderné aplikácie a knihy, ktoré vám pomôžu v time managemente Keďže žijeme vo svete, ktorého súčasťou sú moderné technológie, s time managementom vám pomôžu aj aplikácie, ako napríklad Any.do, Tmeric, RescueTime, Google Calendar, ToDolst a ďalšie. Každá z nich má svoje výhody i nevýhody, a preto si vyberte takú, ktorá vám najviac vyhovuje.  Ak preferujete klasiku v podobe kníh, knihy o time managemente vám pomôžu rozšíriť obzory a nájsť spôsob, ako najlepšie riadiť svoj čas a dosiahnuť work-life balance.  Využite online kurz Efektívny time management Ak túžite lepšie plánovať a využívať svoj čas, určovať si priority, zlepšiť plánovanie úloh,  nájsť zlodejov vášho času a mnoho ďalšieho, využite kurz Efektívny time management.  Okrem iného vás dozaista potešia bonusové materiály v podobe praktických úloh, ako je analýza časových pascí, osobný status delegácie či cvičenie “Start-Stop-Continue” na konci kurzu. 
Nikdy neignorujte neverbálnu komunikáciu: Ako ju rozpoznať a využiť vo vašej kariére
Tipy a triky
25.06.2023
Skillmea

Nikdy neignorujte neverbálnu komunikáciu: Ako ju rozpoznať a využiť vo vašej kariére

Neverbálna komunikácia je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a má obrovský význam aj v pracovnom prostredí. V tomto článku sa dozviete, čo je neverbálna komunikácia, ako ju rozpoznať a využiť vo vašej kariére. Zistite, prečo by ste nikdy nemali ignorovať neverbálne signály svojich kolegov a ako vám porozumenie týchto signálov môže pomôcť vo vašom kariérnom raste. Úvod do neverbálnej komunikácieNikdy neignorujte neverbálnu komunikáciu - táto veta môže znieť ako klišé, ale je to pravda. Neverbálna komunikácia predstavuje všetku komunikáciu, ktorá prebieha bez slov a zahŕňa gestá, mimiku tváre, tón hlasu, pohyby tela a ďalšie signály, ktoré posielame svojím okolím. Neverbálna komunikácia je významná v každom aspekte nášho života a zvlášť v pracovnom prostredí, kde môže byť kľúčovým faktorom pri vzájomnej komunikácii. Je to preto, lebo neverbálna komunikácia dokáže vyjadriť skutočný význam slov, ako aj to, čo sa medzi riadkami nehovorí. Dôležitosť neverbálnej komunikácie pre programátorov, marketérov a ďalších pracovníkov digitálnych agentúr Pre pracovníkov digitálnych agentúr, ako sú programátori, marketéri a ďalší, je neverbálna komunikácia dôležitá najmä vtedy, keď musia riešiť zložité úlohy alebo pracovať v tíme. Aj keď tímová práca je dôležitá, nie vždy je ľahké nájsť spôsob, ako efektívne komunikovať. V takej situácii neverbálna komunikácia môže byť užitočná pre zlepšenie komunikácie a riešenie problémov. Programátori napríklad musia byť schopní čítať neverbálnu komunikáciu svojich kolegov, aby mohli rýchlo a účinne komunikovať, zatiaľ čo marketéri musia byť schopní poslať presnú správu prostredníctvom neverbálnej komunikácie, aby dosiahli požadovaný efekt v kampaniách a reklamných materiáloch. Základné princípy neverbálnej komunikácieZákladné princípy neverbálnej komunikácie sú: 1. Mimika - Toto je pohyb a poloha tváre. Mimika tváre môže vyjadriť rôzne emócie, ako je šťastie, smútok alebo prekvapenie. 2. Gestikulácia - Gestikulácia sú pohyby rúk, ramien alebo hlavy, ktoré slúžia na podčiarknutie slov alebo myšlienok. 3. Očný kontakt - Očný kontakt ukazuje, že sa zaujímate o to, čo hovorí váš spoločník. Tento kontakt môže byť použitý na navodenie dôvery a zlepšenie vzájomného porozumenia. 4. Proxemika - Toto je použitie priestoru. Vzdialenosť medzi dvomi ľuďmi môže byť interpretovaná ako ukazovateľ vzájomného vzťahu. 5. Postoj - Postoj tela môže ukázať, ako sa cíti osoba. Napríklad, ak sa človek cíti sebaisto, postoj tela bude rovný a kladie sa dôraz na jeho pozíciu v priestore. 6. Hlasové vlastnosti - Hlasové vlastnosti zahŕňajú tón hlasu, hlasitosť a rytmus reči. Tieto vlastnosti môžu byť použité na vyjadrenie emócií alebo zdôraznenie dôležitých myšlienok. 7. Dotyk - Dotyk môže byť použitý na navodenie dôvery a uvoľnenie napätia medzi dvomi osobami. V pracovnom prostredí by však mal byť použitý opatrne a zvážene. Tieto základné princípy neverbálnej komunikácie sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a môžu byť veľmi užitočné v práci a kariére. Rovnako ako slovná komunikácia, aj neverbálna komunikácia má svoje pravidlá a nuansy, ktoré je dôležité porozumieť a využívať v správny čas a situáciách. [Mimika v neverbálnej komunikácii] Príklady neverbálnej komunikácieV pracovnom prostredí sa neverbálna komunikácia prejavuje rôznymi spôsobmi. Napríklad, pohyb tela, gestá, výrazy tváre, tonalita hlasu, očný kontakt, alebo obliekanie. Môžu to byť napríklad drobné pohyby tela, ktoré vyjadrujú nervozitu alebo neistotu, alebo gestá, ktorými sa potvrdzuje súhlas alebo nesúhlas. Tonalita hlasu a tempo reči môžu tiež odrážať emócie a náladu. Konkrétne príklady neverbálnej komunikácie v pracovnom prostredí môžu byť napríklad: 1. Pohyb očí a očný kontakt – Nepozeranie sa na svojho kolegu alebo neudržiavanie očného kontaktu môže naznačovať nezáujem alebo neistotu. 2. Výraz tváre – Výraz tváre môže byť veľmi výpovedný, napríklad úsmev môže vyjadrovať priateľskosť alebo nesúhlas môže byť viditeľný v napätých líniách na tvári. 3. Gestá – Gestá môžu naznačovať istotu, nervozitu alebo nezáujem. Napríklad prekrížené ramená môžu signalizovať uzavretosť alebo obranný postoj. 4. Tonalita hlasu a tempo reči – Hlas môže vyjadrovať náladu, emócie alebo autoritu. Napríklad, rýchla reč a hlasný hlas môže vyjadrovať podráždenosť alebo nátlak. 5. Oblečenie a vzhľad – Oblečenie môže signalizovať profesionálnosť, autoritu, alebo naopak, nedbanlivosť a nezáujem. Záleží na type práce a firemnej kultúre, ale aj na príležitosti a situácii, napríklad na pracovnom pohovore. Neverbálna komunikácia v tímeAko neverbálna komunikácia ovplyvňuje vzťahy v tímeNeverbálna komunikácia môže ovplyvniť vzťahy v tíme viacerými spôsobmi. Jedným z nich je vytváranie atmosféry a pohody. Napríklad úsmev, očný kontakt, alebo zdvihnutie obočia môže signalizovať priateľský a otvorený postoj. Toto môže pomôcť zlepšiť vzájomné vzťahy a vytvoriť príjemnejšie prostredie v tíme. Neverbálna komunikácia môže tiež pomôcť v prejavovaní emócií a pocitov. Zmeny v gestikulácii alebo mimike tváre môžu naznačovať, aký je niekto nervózny, neistý, alebo naopak, sebavedomý a pripravený prezentovať svoje nápady. Týmto spôsobom môže neverbálna komunikácia pomôcť jednotlivcom v tíme vyjadriť svoje myšlienky a nápady bez slov. Okrem toho, neverbálna komunikácia môže tiež ovplyvniť postoj k práci a zodpovednosti. Napríklad, držanie hlavy zdvihnuté, rovný chrbát a vysoká úroveň očného kontaktu môže signalizovať sebavedomie a dôveru. Na druhej strane, skláňanie sa, zdvíhanie ramien a neistý pohľad môžu naznačovať strach a nízke sebavedomie. Tieto neverbálne signály môžu ovplyvniť, ako sa jednotlivci v tíme cítia pri vykonávaní svojej práce a akú úroveň zodpovednosti preberajú. Príklady situácií, kde neverbálna komunikácia môže byť dôležitá: 1. Prezentácie: Keď prezentujete, Vaše neverbálne signály môžu ovplyvniť reakcie publika. Napríklad, ak sa pri prezentovaní dívaš na zem alebo sa prechádzaš z miesta na miesto, môže to naznačovať neistotu a nesúlad v tvojich slovách. Na druhej strane, keď hovoríte so sebavedomím a zároveň držíte očný kontakt s publikom, budú mať skôr pocit, že sebaisto hovoríte a máte na to aj argumenty. 2. Rokovania: V rámci rokovaní môže byť neverbálna komunikácia kľúčová pri interpretácii nálad a postojov druhých účastníkov. Napríklad, ak rozhovor prebieha začervenanými tvárami, napätými pohybmi a nervóznym pohybom v kresle, môže to naznačovať nedostatok dôvery alebo neistoty. Naopak, ak účastníci sedia vzpriamene a sú voči sebe otvorení, môže to naznačovať vzájomný rešpekt a ochotu nájsť kompromisné riešenia. 3. Brainstormingy: Pri tvorivých stretnutiach a brainstormingoch neverbálna komunikácia môže pomôcť vytvoriť atmosféru, ktorá podporuje spoluprácu a kreativitu. Napríklad, keď členovia tímu pri brainstormingu vzájomne očným kontaktom potvrdzujú svoje nápady a inšpirujú sa navzájom, to môže viesť k ešte kreatívnejším a inovatívnym riešeniam. Na druhej strane, keď sa niektorí členovia tímu zatvoria do seba a neprejavujú emócie, môže to viesť k nedostatku interakcie a nápadov. Neverbálna komunikácia v online komunikáciiV dobe, keď stále viac ľudí pracuje z domu a komunikuje online, je neverbálna komunikácia stále dôležitá aj napriek tomu, že sa nevidíme osobne. Pri videohovoroch a písomnej komunikácii by sme mali byť opatrní a zamerať sa aj na neverbálne signály. [Neverbálna komunikácia je dôležitá v online priestore] Ako využiť neverbálnu komunikáciu v online komunikácii (videokonferencie, e-mail, chaty)Neverbálna komunikácia hrá dôležitú úlohu aj v online komunikácii. Aj keď nemôžeme vidieť celé telo a jeho pohyby, stále existuje množstvo spôsobov, ako prenášať neverbálne signály a obohatiť tým interakciu. Pri videokonferenciách sa odporúča správne nastavenie kamery a svetla. Je dôležité zabezpečiť, aby bola tvár dobre viditeľná a osvetlenie bolo dostatočné. Mimika tváre a gestikulácia rúk môžu byť využité na zdôraznenie dôležitých myšlienok a prenášanie emócií. Je tiež dôležité zabezpečiť, aby bola vaša reč tela orientovaná na kameru a vy ste sa neustále nedívali dole alebo bokom. Do e-mailov a chatových aplikácií sa dá neverbálna komunikácia prenášať pomocou formátovania textu a použitia emotikonov. Napríklad, použitie výraznejšieho písma alebo zvýrazňovania môže ukázať, že sa chcete niečo dôležité zdôrazniť. Emotikony môžu byť využité na prenesenie nálady a emócií, ktoré by inak neboli zrejmé z textu. Pri použití emotikonov by ste však mali byť opatrní a nepháňať to s ich používaním. V online komunikácii je tiež dôležité byť pozorný k neverbálnej komunikácii druhej strany. Ak napríklad zistíte, že niekto sa neustále rozptyľuje alebo sa neustále díva niekam inam, môže to naznačovať, že nie je plne sústredený na konverzáciu. V takom prípade môžete zvýšiť svoju neverbálnu komunikáciu a gestikulovať alebo sa pozorne pozerať na kameru, aby ste pritiahli pozornosť a udržali ju. Využitie neverbálnej komunikácie v online komunikácii môže byť náročné, ale keď sa naučíte správne ju používať, môže to byť veľmi efektívne na prenos emócií a myšlienok aj v online prostredí. Zhrnutie a záverNeverbálna komunikácia je kľúčovým aspektom v každom pracovnom prostredí a má vplyv na naše vzťahy s kolegami, nadriadenými, zákazníkmi a obchodnými partnermi. Vzhľadom na to, že neverbálna komunikácia je často skrytá a podvedomá, jej správne rozpoznanie a využitie môže byť náročné, ale zároveň veľmi cenné. Efektívne využívanie neverbálnej komunikácie si vyžaduje určitú mieru pozornosti a cviku, no má potenciál posunúť vašu kariéru na vyšší level. Ak sa chcete stať skúseným komunikátorom, môžete využiť nasledujúce odporúčania a tipy: 1. Buďte pozorní na svoje vlastné neverbálne signály a pracujte na ich zlepšení. Môžete si vyskúšať rôzne techniky na zlepšenie vašej reči tela, napríklad pozorovanie svojho postavenia, gestikuláciu alebo očný kontakt. 2. Počúvajte pozorne, pozorujte neverbálne signály vašich kolegov a pokúste sa ich správne interpretovať. Ak sú niektoré signály nejasné, opýtajte sa na ne a ujasnite si ich význam. 3. Používajte neverbálnu komunikáciu v rôznych situáciách, ako napríklad v pohovoroch, prezentáciách, brainstormingoch alebo rokovaniach. Správne použitie neverbálnej komunikácie môže pomôcť vytvoriť pozitívny dojem a posilniť vaše argumenty. 4. Upravte svoju neverbálnu komunikáciu podľa situácie a kultúry. Niektoré neverbálne signály môžu byť v určitých kultúrach odlišné alebo znamenať niečo iné, preto je dôležité byť k nim citlivý a prispôsobiť sa situácii. 5. Používajte neverbálnu komunikáciu aj v online komunikácii, ako sú videokonferencie, e-maily alebo chaty. Aj keď nevidíte svojich kolegov osobne, stále sa dá využiť mnoho neverbálnych signálov, ako napríklad očný kontakt, pozíciu tela alebo tón hlasu. Správne využitie neverbálnej komunikácie môže byť pre vás a vaše kariérne úspechy veľmi dôležité. Buďte si vedomí svojich neverbálnych signálov, pozorujte signály vašich kolegov a používajte neverbálnu komunikáciu vo svoj prospech. Ak sa vám podarí zlepšiť vaše neverbálne komunikačné zručnosti, môžete sa stať lepším komunikátorom a posunúť sa v kariére ďalej.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách