Späť na blog
Tipy a triky

Investuj do sebarozvoja a staň sa najlepšou verziou seba

Skillmea
22.11.2023
12 minút čítania
Investuj do sebarozvoja a staň sa najlepšou verziou seba
Cieľom nášho života je stať sa čo najlepšou verziou seba samého. Kľúčom k jeho dosiahnutiu je sebarozvoj. Prezradíme ti, čo všetko sa pod týmto pojmom skrýva i aké sú vhodné aktivity na sebarozvoj. 

Sebarozvoj osobnosti 

Slovíčko sebarozvoj je v poslednom čase skloňované naozaj často. Keď ho rozmeníme na drobné, ide o rozvíjanie osobnosti alebo, inak povedané, zdokonaľovanie seba samého s cieľom stať sa čo najlepšou verziou seba samého a prežiť svoj život naplno a kvalitne. 

Sebarozvoj osobnosti ide ruka v ruke so sebapoznaním. Bez neho je nemožné naplniť svoj plný potenciál v rôznych oblastiach života a dosiahnuť svoje ciele. 

Sebarozvoj je zároveň o:
  • vystúpení z komfortnej zóny, 
  • zlepšení silných stránok a prijatí a zároveň eliminovaní tých slabších, 
  • zvýšení sebavedomia, 
  • väčšej efektivite v práci či podnikaní 
  • a tak ďalej. 

Sebarozvoj môžeme označiť aj za proces učenia sa nových vecí a budovania zručností, ktoré zvyšujú naše šance na úspech, dosiahnutie cieľov a splnenie snov. Je to cesta k tomu, ako zlepšiť svoj osobný, partnerský, priateľský i profesionálny život a prežiť ho čo najviac naplnene a šťastne. 

Nezaobíde sa bez skvalitňovania schopností, zručností, vedomostí i znalostí bez ohľadu na to, čo človek robí. Sebarozvoj je rovnako dôležitý pre automechanika, krajčírku, manažéra i podnikateľa. 

Páčia sa ti príbehy úspešných? Mnohé majú veľa spoločného – pred tým, ako sa začali venovať sebarozvoju, žili v nefunkčných vzťahoch, pracovali v zamestnaní, ktoré ich nebavilo za minimálnu mzdu, bývali v prenajatom byte alebo s rodičmi a možno boli presvedčení i tom, že to je ich osud.  

Dnes sú vďaka sebarozvoju úspešní v tom, čo ich baví, nemajú núdzu o dobrých priateľov, úspech a ani peniaze. Aj ty môžeš patriť medzi nich. Základ je, aby si tomu uveril vo svojich myšlienkach, začal na sebe makať a nevzdával sa! Určite si už počul, že keď si povieš, že niečo dokážeš, je to pravda. Takisto je pravda aj to, keď si povieš, že to nedokážeš. Je to len na tebe. 

Zároveň máme pre teba niekoľko inšpirácií, ako objaviť svoj potenciál a najmä know-how pre osobný rast, sebapoznanie a skvalitnenie svojho života. Ponúkame ti šancu, ako si vybudovať sebadôveru, motiváciu a dosahovať svoje ciele.

Zdroj: Pexels
Zdroj: Pexels

Aktivity na sebarozvoj 

Chceš začať so sebarozvojom? Začni na sebe dennodenne makať. Ako inšpiráciu ti prinášame aktivity na sebarozvoj, ktoré ťa nakopnú správnym smerom. Aké máš možnosti? 

Rozvíjaj rastové myslenie 

Rastové myslenie je o tom, že prekážky vnímaš ako výzvy a nebojíš sa zlyhania. Zároveň nemáš strach z robenia chýb, lebo vieš, že ťa posúvajú vpred. To znamená, že keď sa ti niečo nepodarí, možno sa chvíľu cítiš nahnevane alebo smutne, no ďalej makáš na svojom sne a veríš, že ho dosiahneš. Zlyhanie berieš ako signál, že si sa nevydal správnou cestou a je potrebné vybrať si inú. 

Ako dosiahnuť growth mindset? V prvom rade je o uvedomení si faktu, že mozog a limitujúce presvedčenia možno preprogramovať praktizovaním rôznych techník. Ide, napríklad o pozitívne afirmácie, nástenku vízií, vizualizáciu a mnohé ďalšie. Viac o preprogramovaní limitujúcich presvedčení sa dozvieš v kurze Sila podvedomej mysle

Mysli viac pozitívne 

Niekto z nás vidí pohár poloprázdny, iný zasa poloplný. Ak si dostal do vienka skôr pesimistické myslenie, neznamená to tragédiu, pretože niektoré črty svojej osobnosti dokážeš korigovať. 

Aj tu ti pomôže sebarozvoj, vďaka ktorému sa naučíš vnímať aj ťažšie životné situácie ako súčasť ľudského bytia a ľahšie ich zvládnuť. 

Pozitívne myslenie sa dá budovať rôznymi technikami, ako je napríklad rituál vďačnosti či písanie si denníka vďačnosti, ale aj všímavosťou, teda sústredením sa na prítomnosť. 

Pracuj na komunikačných zručnostiach 

Aktivity na sebarozvoj sú neodmysliteľne späté s budovaním komunikačných zručností. Tie sa nezaobídu bez rozvíjania slovnej zásoby a vyjadrovania sa, aktívneho počúvania i ovládania základov rečí tela. 

Nevhodný spôsob komunikácie vedie k nedorozumeniam, zvýšenej miere stresu, oneskoreniu projektov i zníženej morálke zamestnancov v práci. Štýl komunikácie v osobnom i pracovnom živote ovplyvňuje mieru sebavedomia a spokojnosti so sebou samým. 

Základy komunikačných zručností si môžeš osvojiť v online kurze zameranom na verbálnu i neverbálnu komunikáciu. Dozvieš sa, napríklad aj o asertívnom jednaní, manipulácii i riešení konfliktov. 

Daj šancu 30-dňovej výzve 

Sebarozvoj sa dá uchopiť rôznymi spôsobmi. Ak si si nie celkom istý, ako začať, stanov si 30-dňovú výzvu, počas ktorej sa, napríklad: 
  • budeš venovať každý deň 15 minút písaniu denníka,
  • zavedieš si ranné rituály a budeš ich dodržiavať, 
  • pôjdeš každé ráno, alebo večer na 30-minútovú prechádzku do parku alebo lesa, 
  • vstaneš každé ráno v rovnaký čas atď.

Ak máš problém s motiváciou, stanov si malý cieľ a odmeň sa za každý úspech. Keď vydržíš 30 dní, zvýši sa ti sebavedomie a ľahšie sa pustíš do ambicióznejších cieľov. 

Každý deň vystúp z komfortnej zóny 

Zóna komfortu nám prináša “smrádek”, ale teplúčko. Neraz v nej žijeme dlhé obdobie a ani zďaleka nie sme šťastní. Chceš to zmeniť? Každý deň urob aspoň jednu maličkosť, ktorá je pre teba vystúpením zo zóny pohodlia. 

Napríklad choď do práce pešo, hoci sa ti nechce. Alebo vybav telefonát, ktorý už dlho odkladáš. Každý deň ti v tomto smere ponúka veľa príležitostí.
 
Zdroj: Unsplash
Zdroj: Unsplash

Buduj si zdravý vzťah so svojím mobilom 

Moderné technológie sú dobrým sluhom, ale zlým pánom. Faktom je to, že väčšina z nás trávi v spoločnosti mobilov, tabletov či sociálnych sietí nezdravo dlhý čas. To vedie nielen k nižšej produktivite, ale aj nespokojnosti so sebou samým, porovnávaniu sa s druhými, závisti alebo narušeniu vzťahov. 

Čo s tým? Používaj technológie s rozumom. Uprednostňuj osobné stretnutia pred online komunikáciou. Aspoň raz do týždňa si dopraj digitálny detox. Nemaj telefón stále pri sebe. Neskroluj sociálne siete vždy, keď máš čas. 

Staraj sa o seba 

Možno si už počul, že sebaláska je kľúčom ku kvalitným vzťahom i to, že druhých môžeš mať rád iba do takej miery, ako seba samého. Sebaláska je o starostlivosti o svoje telo i dušu. Ako sa mať rád? 

  • Nauč sa hovoriť nie, čo prispeje k budovaniu zdravých hraníc vo vzťahoch. 
  • Primerane venuj pozornosť svojmu zovňajšku. 
  • Dopraj si každý deň aspoň 30 minút času len pre seba. 
  • Venuj pozornosť tomu, čím kŕmiš svoje telo i dušu. 
  • Vylúč zo svojho života toxických ľudí, ktorí ťa ťahajú ku dnu. 
  • K zdravšej sebaláske ti pomôže aj náš kurz Ako nájsť sebavedomie

Zdroj: Pexels
Zdroj: Pexels

Nájdi si svojho mentora či kouča 

Ak sa momentálne nachádzaš v náročnom životnom období a potrebuješ usmernenie od nezaujatého človeka, investuj do sebarozvoja tým, že si nájdeš svojho mentora či kouča. Podľa National Mentoring Day je pre 97 percent účastníkov mentoring cennou skúsenosťou a pre 55 percent cestou k dosiahnutému úspechu.  

Samozrejme, aktivity na sebarozvoj predstavujú pestrú škálu činností. Okrem tých, ktoré sú spomenuté vyššie, ide o čítanie kníh na rozvoj osobnosti a odbornej literatúry, absolvovanie kurzov, školení a workshopov a ďalšie. 

Je na tebe, ktorú z nich si vyberieš a prepašuješ ju do svojho každodenného života. Sebarozvoj zlepší tvoj život v osobnej i pracovnej oblasti. 

Ako sebarozvoj pomôže pri práci s ľuďmi?

Práca s ľuďmi nie je vždy jednoduchá. Avšak faktom je aj to, že ak chceš zmeniť  svet, musíš najprv zmeniť seba. To platí aj vtedy, keď pracuješ s ľuďmi. Sebarozvoj je kľúčový aj pre každého manažéra, pretože ten je zodpovedný nielen za plnenie cieľov a termínov, ale aj za spokojnosť členov svojho tímu. 

Sebarozvoj je dôležitý pri práci s ľuďmi, pretože: 
  • Podporuje sebauvedomenie, teda vedomie o svojich silných a slabých stránkach a ponúka možnosť pracovať na nich. 
  • Zvyšuje schopnosť zvládať zmeny, ktoré sú pre dnešný svet charakteristické. 
  • Rozvíja emocionálnu inteligenciu.
  • Dodáva mentálnu a emocionálnu silu pre každodenné zvládanie problémov. 
  • Prináša inšpiráciu aj ostatným členom tímu. 
  • Pomáha nastoliť rovnováhu medzi osobným a pracovným životom. 
  • Zlepšuje vzťahy na pracovisku. 
  • Ide ruka v ruke s väčšou spokojnosťou a lepším zdravím. 

Ako viesť ľudí? 

Existuje množstvo stratégií i techník, ako viesť ľudí. Aj preto je profesionálny sebarozvoj neodmysliteľnou súčasťou vzdelávania manažérov. Máme pre teba zopár tipov, ako riadiť ľudí.
  • Pracuj na tom, aby si mal zdravo stanovené hranice. 
  • Dávaj svojim podriadeným jasne najavo, že ste jeden tím, ktorý ťahá za spoločný povraz. 
  • Nauč sa oceniť snahu svojich zamestnancov. 
  • Veď svoj tím k tomu, aby sa snažil hľadať riešenia problémov a zaujímaj sa o názory jednotlivých jeho členov. 
  • Ver svojim ľuďom, pretože nedôvera podkopáva vzťahy. 
  • Oboznám všetkých so stanoveným cieľom, aby vedeli, na čom pracujú. 
  • Nedovoľ, aby tvoj strach zatienil tvoju odvahu. 
  • Aktívne komunikuj so všetkými členmi tímu. 
  • Ver v úspech a svoju vieru podporuj správnymi technikami, napríklad vizualizáciou či nástenkou vízií, na ktorej sa môžu podieľať všetci zainteresovaní. 

Neustály sebarozvoj 

Zrejme si uvedomuješ, že sebarozvoj je neustály proces. Umožňuje ti tvoriť život, po akom túžiš. Nezaspi na vavrínoch a pracuj na sebe, pretože každé vystúpenie z komfortnej zóny sa ti vráti v podobe väčšej spokojnosti, vyššieho sebavedomia a kvalitnejšieho života. 

Radi by sme ťa na tejto ceste sprevádzali, a preto ti dávame do pozornosti naše kurzy sebarozvoja v oblasti leadershipu, osobného a kariérneho rozvoja, zdravia, fitness i produktivity. 
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Ako sa naučiť po anglicky
Tipy a triky
10.11.2023
Skillmea

Ako sa naučiť po anglicky

České porekadlo hovorí, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Ak máš momentálne pocit, že v tvojom životopise ti chýbajú jazykové zručnosti, prinášame ti užitočné tipy, ako sa najlepšie naučiť anglicky.  Ako sa rýchlo naučiť angličtinu? Angličtina je svetovým jazykom, ktorým sa dohovoríš vo väčšine krajín sveta, čo ti do života prinesie nové možnosti. Okrem toho, že sa zvýšia tvoje šance na získanie dobrého pracovného miesta, získaš prístup k pestrej palete informácií, filmov či literatúry a pozitívne sa to odzrkadlí aj na tvojom sebavedomí. Samozrejme, učenie sa cudzích jazykov je prospešné aj pre kognitívne funkcie, pretože ľudský mozog potrebuje pravidelný tréning, aby mohol naplno fungovať. Páčia sa ti možnosti, ktoré so sebou prináša učenie sa cudzích jazykov, no nevieš, ako sa naučiť po anglicky? Vedz, že aj v tomto prípade je dôležité stanoviť si časovo ohraničený cieľ, ktorý je jasný a konkrétny. K nemu, samozrejme, potrebuješ stratégiu.  Stanovenie cieľovAko sa rýchlo naučiť angličtinu? V prvom rade si stanov cieľ. Ako je spomenuté v predchádzajúcich riadkoch, musí byť reálny, časovo ohraničený, jasný a konkrétny.  Skôr, ako si na papier napíšeš svoju métu a stratégiu, zamysli sa nad svojou motiváciou. Podľa odborníkov vedie stanovenie cieľa na základe motivácie k lepším výsledkom. Je namieste položiť si otázku, prečo sa chceš učiť po anglicky. Možno túžiš po lepšie platenej práci, chceš cestovať po svete alebo rozšíriť svoje obzory prístupom k zahraničnej literatúre.  Zvolený cieľ si napíš na papier a daj si ho na viditeľné miesto, aby si ho mal stále na očiach.  Časový rámec Následne si k cieľu priraď dátum, dokedy ho chceš splniť. Aj v tomto prípade platí, že by si mal mať na seba reálne nároky. Je rozdiel, ak sa chceš anglicky dohovoriť v bežných životných situáciách, alebo viesť obchodné rokovania.  V prípade, že chceš komunikovať pri cestovaní dopravnými prostriedkami, nakupovaní alebo v reštaurácii, postačí ti slovná zásoba okolo 1 500 slov. Ak už nejaké základy máš, angličtinu si oprášiš za dva či tri mesiace.  Samozrejme, komunikácia v práci po anglicky s obchodnými partnermi či zamestnávateľom si vyžaduje dlhší čas. Rátaj s tým, že potrebuješ ovládať približne 2 500 až 3 000 slov. To sa dá adekvátne zvládnuť v priebehu 6 až 8 mesiacov.  Vhodné zdroje učenia  Hľadáš inšpiráciu, ako sa naučiť anglicky? Máš viacero alternatív, ako svoj cieľ dosiahnuť. Vyber si z nasledovných tipov jeden, poprípade skombinuj viaceré. Čím intenzívnejšie budeš s angličtinou v kontakte, tým si ju skôr osvojíš. Aké máš možnosti?  • Čítaj jednoduché detské rozprávky a pozeraj animované filmy. Ak už nejaké základy máš, započúvaj sa do podcastov na tému, ktorá ťa zaujíma.  • Základy anglickej konverzácie získaš prostredníctvom kníh alebo videí pre samoukov.  • Výbornou voľbou sú dvojjazyčné knihy, ktoré ti pomôžu rozšíriť slovnú zásobu.  • Do pozornosti ti dávame naše online kurzy, ako napríklad Úvod do angličtiny, Anglická gramatika a Angličtina: najčastejšie chyby.   • Objednaj sa na kurz angličtiny s anglicky hovoriacim lektorom buď v malej skupine, alebo individuálne. Samozrejme, tieto kurzy môžeš absolvovať nielen prezenčne, ale aj online formou.   • Vydaj sa na cestu do zahraničia do anglicky hovoriacej krajiny, kde si svoje jazykové zručnosti precvičíš. Nezabudni na online jazykovú aplikáciu, ktorá ti pohotovo pomôže.  Pravidelná prax Ako sa najrýchlejšie naučiť anglicky a nezabudnúť ani jedno slovíčko? Kľúčom k úspechu je pravidelná prax a neustále rozvíjanie slovnej zásoby. Čo sa týka praxe, aj tu máš na výber z viacerých variantov.  Ak anglicky nekomunikuješ pravidelne v práci ani v škole, stále máš možnosť platiť si konverzačný kurz angličtiny so skúseným lektorom. Avšak, ako je spomenuté vyššie, pokiaľ sa ti angličtinu podarí prepašovať do každodenných činností (počúvanie podcastov, sledovanie filmov, čítanie kníh, písanie denníka, robenie denného harmonogramu dôležitých úloh…), naučíš sa premýšľať v angličtine, tento jazyk nezabudneš, a dokonca si budeš neustále rozvíjať slovnú zásobu a zlepšovať sa.  [Zdroj: Pexels] Angličtina pre samoukov Angličtina pre samoukov vyhovuje tým, ktorí nemajú radi skupinové lekcie a uprednostňujú učenie sa v pohodlí domova podľa vlastného systému a časových možností. Zároveň môže byť vynikajúcim doplnkom pre tých, ktorí sú si vedomí toho, že dve lekcie anglického jazyka týždenne, sú na osvojenie si angličtiny dosť málo.  Angličtina pre samoukov je stvorená pre ľudí s proaktívnym prístupom. Aj v tomto prípade je potrebné držať sa určitých pravidiel, ako napríklad:  • Stanov si cieľ a spôsoby, ako ho chceš dosiahnuť s časovým ohraničením. To znamená, že potrebuješ i stratégiu a plán.  • Čo sa týka plánu, môžeš postupovať podľa kníh angličtiny pre samoukov, alebo si zostaviť vlastný podľa svojich preferencií.  • Vyčleň si na učenie minimálne 15 až 20 minút denne, ale aj v tomto prípade sa pousiluj byť v kontakte s angličtinou aj v každodenných situáciách formou anglických podcastov, filmov a seriálov či prostredníctvom vlastnoručne vytvorených kartičiek s anglickými slovíčkami.  Gramatika a konverzácia Angličtina pre samoukov začiatočníkov i tých pokročilejších sa nezaobíde bez gramatiky a konverzácie.  Anglickú gramatiku i konverzáciu si ľahšie osvojíš nasledovnými spôsobmi:  • Postupuj podľa knihy pre samoukov a gramatiku si precvičuj formou pracovných listov, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou väčšiny učebníc. Týmto spôsobom si osvojíš základné pravidlá a anglické pojmy. Rob tak pravidelne.  • Intuitívny zmysel pre používanie anglickej gramatiky a konverzácie získaš hlbokým ponorením sa do štúdia jazyka v každodennom živote (filmy, podcasty, literatúra…).  • Rôzne štruktúry viet a gramatické vzory nájdeš v literatúre rôznych žánrov. Ak si začiatočník, začni knihami pre deti.  • Veď si gramatický denník, do ktorého si budeš vlastnou rukou písať nové gramatické poznatky. Ak si ich napíšeš vlastnoručne, lepšie si ich zapamätáš.  • Nájdi si niekoho, kto ti dá spätnú väzbu a upozorní ťa na prípadné nedostatky.  • Neboj sa robiť chyby, pretože tie ťa posúvajú vpred.  • Konverzáciu si môžeš precvičiť s lektorom, ale aj online komunikácia sa počíta.  Správna motivácia Pri dosahovaní akéhokoľvek cieľa, teda aj pri učení sa angličtiny, narazíš na problémy, budeš musieť bojovať s nedostatkom času i vlastnou pohodlnosťou. Preto dopredu rátaj s tým, že cesta do cieľa môže byť tŕnistá a prekážky sú jej nevyhnutnou súčasťou. Nedovoľ, aby ťa zlyhania odradili. Ak spadneš, postav sa a choď ďalej. Pokračuj tam, kde si prestal.  V tomto smere môže byť pre teba kľúčovým faktorom správna motivácia. V ťažkých chvíľach si pripomínaj svoj cieľ. Svoju motiváciu i stratégiu, ako sa naučiť angličtinu, podpor využívaním vizualizácie, pozitívnych afirmácií či nástenky vízií.  Angličtina pre začiatočníkov    Máš pocit, že sa v uvedených informáciách strácaš a nevieš, ako začať? Dávame ti do pozornosti online kurz Psychológia učenia sa jazykov. Tu je malá ochutnávka toho, čo všetko sa dozvieš.  • Skúsená lektorka ti prezradí, ako vplývajú pozitívne emócie a stres na psychologický proces zapamätávania a dôležitosť realisticky nastavených cieľov.  • Osvojíš si metodiky Spaced Repetition a CLIL, ktoré ti pomôžu zapamätať si nové informácie.  • Dostaneš tip na aplikáciu, ktorá ti pomôže pri získavaní novej slovnej zásoby.  Po tomto kurze sa môžeš pustiť do ďalšieho, ktorým je Úvod do angličtiny. Čo ťa čaká?  • Osvojíš si 150 najfrekventovanejších slov v anglickom jazyku.  • Precvičíš si ich výslovnosť i písanie.  • Získaš prístup k aplikácii ANKI, ktorá funguje pomocou umelej inteligencie.  • Kurz si vyžaduje tvoju iniciatívu, pretože tak si zapamätáš najviac.  Učenie sa z obrázkov Učenie sa z obrázkov patrí medzi formy vizuálneho učenia. Je dokázané, že tento spôsob učenia vytvára okamžité pamäťové stopy na slovíčka v angličtine či inom cudzom jazyku. Mnohí ju považujú za najjednoduchší spôsob, ako sa naučiť po anglicky.  • Na internete nájdeš množstvo materiálov, ktoré sa dajú stiahnuť a využiť na tento účel.  • Samozrejme, dostupné sú aj prepracované aplikácie.  • Praktickou pomôckou sú aj obrázkové obojstranné slovníky v podobe kníh. V rámci nich si môžeš postupne osvojiť najviac používané anglické slovíčka.  [Zdroj: Pexels] Ako myslieť v angličtine Ak sa chceš naučiť po anglicky, je potrebné, aby si sa naučil v tomto jazyku myslieť. To znamená, že premyslieť si v rodnom jazyku, čo chceš povedať a potom to preložiť, nestačí. Jedným z dôvodov je aj ten fakt, že v angličtine existuje mnoho pojmov a fráz, ktoré sa nedajú preložiť doslovne.  Ako myslieť v angličtine? Začiatky môžu byť náročné, ale pokús sa hneď premýšľať v angličtine s vedomosťami, ktoré máš a neprekladať. Pomôcť ti môžu nasledovné tipy:  • Keď sedíš v izbe, na autobusovej zastávke či u lekára, snaž sa pomenovať predmety okolo seba.  • V mysli si precvičuj jednoduché vety. Ak si v reštaurácii, v duchu si objednaj jedlo v angličtine a pomenuj všetko, čo sa okolo teba nachádza.  • Rozprávaj sa sám so sebou, v mysli si predstavuj dialógy z rôznych životných situácií.  • Nastav si počítač, sociálne siete či aplikácie v anglickom jazyku. 
5 najčastejších gramatických chýb začínajúcich copywriterov
Tipy a triky
08.09.2023
Tím Skillmea

5 najčastejších gramatických chýb začínajúcich copywriterov

V dnešnej dobe sa písanie stalo základnou zručnosťou v mnohých odvetviach marketingu. V tomto článku si predstavíme mini gramatické okienko, ktoré vychádza z kurzu Copywriting pre začiatočníkov od Denisy Štefunkovej. Predstavíme si päticu najčastejších chýb, ktorým čelia začínajúci copywriteri. ✍️💻 1. Nominatív množného čísla je VŽDY mäkké i• nominatív jednotného čísla ➡️ náš šikovný syn • nominatív množného čísla ➡️ naši šikovní synovia 2. Zámená našim a naším Kedy sa píše dlhé a kedy krátke i? • Pokiaľ ide o jednotné číslo, používa sa pri zámenách vaším, naším, tvojím, svojím... dlhé í. ➡️ Volala som s naším bratom. (jeden brat – jednotné číslo) • Pokiaľ ide o množné číslo, tam sa píšu zámená vašim, našim, tvojim, svojim... s krátkym i.  ➡️ Posielam pozdravy našim kolegom. (viac kolegov – množné číslo)  3. Rozdiel medzi pomlčkou a spojovníkomSpojovník -Spojovník je kratší, spája jednotlivé výrazy a nepíše sa medzi nimi medzera.  Používa sa na:  • viacslovné priezviská ➡️ Pavol Országh-Hviezdoslav • názvy obcí alebo mestských častí ➡️ Bratislava-Vinohrady, Šaštín-Stráže • zložené prídavné mená ➡️ vedecko-technický ústav • vyjadrenie približnej miery ➡️ dva-tri • prí písaní čísel pomocou číslic ➡️ 3-tisíc, 3-násobný Pomlčka –Pomlčka je dlhšia, pred ňou aj za ňou sa píše medzera.  Používa sa:  • pri vetnom prístavku ➡️ Bratislava – hlavné mesto Slovenska – sa rozprestiera na brehoch rieky Dunaj. • pri vyjadrovaní určitého časového rozpätia ➡️ 2020 – 2021, január – marec • označenie dopravných staníc ➡️ Bratislava – Košice Pomlčku píšeme podržaním ľavej klávesnice ALT a vyťukaním čísel 0150, alebo ako znamienko mínus. 4. K alebo ku?Predložka K sa vokalizuje a vzniká KU vtedy, keď: • sa nasledujúce slovo začína na spoluhlásku K alebo G ➡️ ku knihe, ku Gabrielovi • v prípade slov začínajúcich na skupinu spoluhlások, v ktorej je na druhom alebo na treťom mieste spoluhláska K alebo G ➡️ ku škole • v spojení s tvarom osobného zámena ja ➡️ ku mne 5. Ach, tie čiarky... Kedy sa vlastne píšu?Spojka „a“• Pred spojkou „a“ napríklad v týchto prípadoch: a preto, a tak, a to, a teda, a predsa, a jednako, a pritom... v dôsledkovom a odporovacom význame ➡️ Poskytujeme rôzne služby, a to linkbuilding, SEO a reporty. • ak spojka „a“ nasleduje vo vete za prístavkom ➡️ Denis, náš SEO mág, a jeho pravá ruka Patrik sú v práci. Zámeno „ktorý“• Pred a po „ktorý“ v prípade, ak vsúvame vedľajšiu vetu ➡️ Janka a Tánička, ktoré sa venujú linkbuildingu, sú dobré kamarátky. Oslovenie• pri oslovení oddeľujeme oslovenú osobu čiarkami ➡️ Ahoj, Roland, ako sa máš? Teraz, keď ste sa oboznámili s týmito najčastejšími chybami začínajúcich copywriterov, nezabudnite si ich zapísať, poznačiť, vytlačiť alebo dokonca nalepiť vedľa vášho monitoru, aby ste ich mali vždy po ruke. 🙌
Zásady time managementu, vďaka ktorým budete pánom času
Tipy a triky
27.07.2023
Skillmea

Zásady time managementu, vďaka ktorým budete pánom času

Chcete zvýšiť svoju produktivitu, dosahovať stanovené ciele, zlepšiť psychickú pohodu a znížiť množstvo stresu? Time management je kľúčom k úspechu i spokojnosti.   Deň má 24 hodín a je len na nás, ako s nimi naložíme. Ak aj vy v každodennom živote stretávate ľudí, z ktorých žiari vnútorná harmónia, majú okolo seba dobrých priateľov, sú produktívni a dosahujú úspechy v tom, čo robia, vedzte, že aj vy môžete patriť medzi nich.  Avšak chce to vystúpiť z komfortnej zóny a osvojiť si zopár zručností, ktoré vám pomôžu s organizovaním a plánovaním času na prácu, vzdelávanie sa, oddych, rodinu, koníčky a budovanie vzťahov. Aj vďaka tomu môžete byť oveľa zdravší, spokojnejší a úspešnejší ako dnes.  Ako to dosiahnuť? Pomôže vám efektívny time management.  Čo je to time management? Jednotná definícia pre pojem time management neexistuje. Môžeme ho definovať ako proces, v rámci ktorého vedome plánujeme a kontrolujeme čas strávený pri konkrétnych zadaniach, projektoch či úlohách s cieľom zvýšiť efektivitu.  To znamená, že techniky time managementu pomáhajú lepšie si zorganizovať deň a rozdeliť si čas na to, čo je podstatné. Vďaka nim je možné zvládnuť aj náročné úlohy za kratší čas a nebyť pod tlakom preto, že horia termíny.  Time management je dôležitou súčasťou rozvoja osobnosti a jedným z pilierov zdravého životného štýlu. Pomáha nám žiť život naplno.  Prečo je time management dôležitý? Život je plný krásnych chvíľ, ale aj výziev. Neraz sme nútení robiť nielen to, čo nás baví, ale aj to, do čoho sa nám príliš nechce. Čo s tým? V prvom rade je dôležité zmeniť vnútorné nastavenie a nájsť aj v menej obľúbených činnostiach zmysel.  Samozrejme, opomenúť nemožno time management, ktorý pomáha s plánovaním a dosiahnutím výsledkov za kratší čas.  Aké sú výhody time managementu? Každý z nás by mal byť tvorcom svojho života a nie jeho obeťou. V tom hrá rolu aj organizácia času. Time management prinesie do vášho života vyššiu kvalitu a aj tieto benefity:  • nižšiu úroveň stresu,  • viac energie,  • dosahovanie cieľov s vyššou efektivitou,  • jednoduchšie stanovovanie si životných a pracovných priorít,  • vyššie sebavedomie,  • vyššiu kvalitu práce,  • viac dôvery,  • work-life balance (rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom),  • nižšiu mieru prokrastinácie a • viac úspechov. [Zdroj: freepik.com] Užitočné tipy, ako efektívne riadiť svoj čas Ak máte v riadení svojho času medzery, prinášame vám niekoľko tipov pre time management, ktoré vám pomôžu v dosahovaní cieľov i pocitu spokojnosti. Čo je dôležité?  Urobte si analýzu stráveného času Skôr, ako sa pustíte do nastavovania cieľov a hľadania techník riadenia času, je potrebné analyzovať aktuálnu situáciu. Vytvorte si orientačný harmonogram, aký dlhý čas trávite pri nasledovných aktivitách: • škola alebo práca,  • dochádzanie do školy alebo práce,  • učenie sa do školy alebo dorábanie pracovných záležitostí doma,  • četovanie, odpovedanie na maily, sledovanie sociálnych sietí a venovanie sa obsahu na webe,  • domáce práce,  • sledovanie televízie, • hranie na počítači,  • voľnočasové aktivity,  • čas strávený s rodinou a priateľmi a tak ďalej.  Pri zisťovaní aktuálneho stavu stráveného času nezabudnite ani na prokrastináciu či činnosti, ktorými “zabíjate” čas, ako neproduktívne myšlienky, zbytočné rozhovory či aktivity.  Ak zistíte, že vaším problém je, že trávite veľa času na internete, obmedzte sledovanie sociálnych sietí. Trápi vás prokrastinácia? Venujte čas tomu, čo je prokrastinácia a ako sa jej zbaviť. Stanete sa oveľa efektívnejšími.   Stanovte si ciele a priority Stanovenie cieľov a priorít môžete urobiť podľa vlastného úsudku, alebo využiť niektorú z užitočných techník. Jednou z nich je Eisenhowerova technika. Jej podstata spočíva v pochopení toho, že time management je o tom, že sa musíte venovať dôležitým, ale aj naliehavým veciam.  Na elimináciu stresu z veľkého množstva projektov s urgentnými termínmi, je potrebné pochopiť nasledovné:  • Dôležité aktivity sú dôležité pre nás, lebo vedú k dosiahnutiu osobných alebo profesionálnych cieľov.  • Naliehavé (urgentné) činnosti zvyčajne súvisia s dosahovaním cieľov iných, lenže treba ich vyriešiť so sústredením a pozornosťou včas, inak to má negatívne dôsledky.  Ak poznáte rozdiel medzi týmito dvomi termínmi, potom si všetky činnosti rozdeľte podľa Eisenhowerovej matice nasledovne:  1. Dôležité a naliehavé úlohy vykonajte ako prvé, pretože sú to vaše priority.  2. Dôležité, ale nie naliehavé činnosti môžete pokojne odložiť na neskôr.  3. Nedôležité, ale naliehavé aktivity delegujte na iných, ak je to možné, pretože nevedú k dosahovaniu vašich cieľov.  4. Nedôležité a nenaliehavé činnosti môžete vymazať, alebo sa im venovať vo voľnom čase.  Eisenhowerova technika sa dá ešte viac zjednodušiť a to tak, že úlohy rozdelíte na dôležité a naliehavé, pričom prioritou by mali byť vždy dôležité úlohy. Tie totiž vedú k dosiahnutiu cieľov v osobnom či pracovnom živote. [Zdroj: freepik.com] Vyskúšajte metódy na efektívne riadenie času Po rozdelení úloh podľa priorít sa pustite do práce. Avšak ak je vaším problémom prokrastinácia, multitasking alebo máte ťažkosti s koncentráciou, osvojte si pomodoro techniku.  Pomodoro technika vychádza zo skutočnosti, že mozog k plnému výkonu potrebuje prestávky, ktoré sú krátke, ale časté. Je to spôsob, ako predchádzať ťažkostiam s koncentráciou, únave, chybám z nepozornosti či prepracovanosti.  Ako používať pomodoro techniku v praxi?  • Pripravte si časovač, papier a pero.  • Vyberte si z napísaného zoznamu úloh prvú, ktorá je dôležitá a naliehavá. Časovač nastavte na 25 minút (alebo na iný vyhovujúci interval) a pustite sa do práce. Snažte sa sústrediť a nenechajte sa rozptyľovať telefonátmi, rozhovormi s kolegami či odpovedaním na maily.  • Po uplynutí 25 minút si na papier nakreslite prvú paradajku a dajte si prestávku v trvaní 3 až 5 minút. Tá sa dá využiť na doplnenie pitného režimu, krátku prechádzku alebo cvičenie.  • Po prestávke si opäť časovač nastavte na 25 minút. Po nich si dajte krátku prestávku.  • Akonáhle na papieri uvidíte 4 paradajky, máte nárok na 20 až 30-minútovú prestávku.  Pri organizovaní času je skvelým pomocníkom Dote Timer. Jednoducho si v ňom vytvoríte TO DO list. Oceníte na ňom aj to, že súčasťou je odpočítavací časovač využiteľný aj pri pomodoro technike.[Zdroj: freepik.com] Time management ovplyvňujú pracovné prestávky a prostredie Na time management má vplyv viacero faktorov, pretože každý z nás je originál. Nemali by sme zabúdať na biorytmy, zdravú, pestrú a vyváženú stravu, pitný režim a pohyb. Samozrejme, rolu zohrávajú aj pracovné prestávky a prostredie. Čo pomáha?  • Udržiavajte na svojom stole poriadok.  • Obklopte sa zeleňou, ktorá priaznivo ovplyvňuje pracovný výkon.  • Naučte sa, ako zdravo sedieť pri počítači.  • Ak nevyužívate pomodoro techniku, prestávku si doprajte každých 30 minút.  Work-life balance ako súčasť time managementu Podľa Cambridge Dictionary je work-life balance “množstvo času, ktorý strávite vykonávaním svojej práce v porovnaní s časom stráveným so svojou rodinou a robením vecí, ktoré máte radi.  Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom znie krásne, avšak v reálnom živote sa dosahuje iba ťažko. K pocitu naplnenia a vnútornej harmónie je dôležité sa k tomuto stavu aspoň priblížiť.  Ak sa vám to podarí, môžete sa tešiť na nasledovné výhody:  • lepší zdravotný stav,  • nižšia únava,  • lepšie sociálne vzťahy,  • vyššia produktivita,  • nižšie riziko vyhorenia,  • vyššia miera všímavosti (zameriavania sa na tu a teraz),  Tipy, ako sa priblížiť k work-life balance Dosiahnutie, alebo priblíženie sa k work-life balance si vyžaduje vedomé úsilie. Čo vám v tom pomôže?  • Naučte sa hovoriť nie.  • Obedňajšiu prestávku využite na kvalitný obed bez moderných technológií.  • Požiadajte zamestnávateľa o flexibilný pracovný čas alebo možnosť pracovať čiastočne formou home office.  • Vytvorte si ranné rituály, ktorým sa budete venovať každé ráno po zobudení. Môžete začať otužovaním v sprche, pokračovať meditáciou alebo modlitbou, po nej čítať a popíjať čaj a potom si spísať plány na daný deň podľa priority.  • Nastavte si hranice nielen v práci, ale aj doma.  • Investujte čas a energiu do budovania vzťahov.  • Naučte sa úlohy delegovať.  Moderné aplikácie a knihy, ktoré vám pomôžu v time managemente Keďže žijeme vo svete, ktorého súčasťou sú moderné technológie, s time managementom vám pomôžu aj aplikácie, ako napríklad Any.do, Tmeric, RescueTime, Google Calendar, ToDolst a ďalšie. Každá z nich má svoje výhody i nevýhody, a preto si vyberte takú, ktorá vám najviac vyhovuje.  Ak preferujete klasiku v podobe kníh, knihy o time managemente vám pomôžu rozšíriť obzory a nájsť spôsob, ako najlepšie riadiť svoj čas a dosiahnuť work-life balance.  Využite online kurz Efektívny time management Ak túžite lepšie plánovať a využívať svoj čas, určovať si priority, zlepšiť plánovanie úloh,  nájsť zlodejov vášho času a mnoho ďalšieho, využite kurz Efektívny time management.  Okrem iného vás dozaista potešia bonusové materiály v podobe praktických úloh, ako je analýza časových pascí, osobný status delegácie či cvičenie “Start-Stop-Continue” na konci kurzu. 

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách